Produkty

Czym jest Calio ?
Calio to wysoko skoncentrowany, nie azotanowy, ciekły nawóz wapniowy, skutecznie zapobiegajacy różnym przeszkodom w rozwoju roślin, które mogą wystąpić z powodu niedoboru wapnia. Naturalny wapń pochodzi z muszli ostryg.

Doskonała skuteczność
① Zmniejszenie / Zapobieganie chorobom z niedoborem wapnia  (poprzez rozpylanie wapnia bezpośrednio na uprawy)
② Zwiększenie masy upraw
③ Wzmocnienie ścian komórkowych w celu zwiększenia odporności na inwazyjne grzyby / patogeny. (mączniak prawdziwy, wąglik, zgnilizna szarej..etc)
④ Zwiększona wydajność i okres przydatności do spożycia (dłuższe przechowywanie)
⑤ Wzrost słodyczy (zawartość cukru) i ubarwienie

Objawy niedoboru wapnia
Charakterystyka
① Szybkie wchłanianie wapnia dozowanego za pośrednictwem stosowania Calio, w uprawach 100% Wapń rozpuszczalny w wodzie
② Naturalny nawóz wapniowy (pochodzący z muszli ostrygowej (CaCO3)) 
③ Calio nie jest nawozem wapniowo (W przeciwieństwie do nawozów sztucznych Calcium nie zawiera azotu (azotan))
④ Współczynnik rozcieńczenia wody 1: 1000 (efektywny kosztowo)
⑤ Można z nim stosować dowolne chemikalia rolnicze 
⑥ Stosuje się do wszystkich uprawach także pod osłoną

Dawkowanie:

1000 razy  (1l Calio z 1 000 l wody) 
Średnie dawki: 4 ~ 6 litrów / 1ha

Aplikowanie:

Największą skuteczność osiąga się przy minimum 2 a optymalnie 3-4 aplikacja przy założeniu, że kolejna aplikacji
odbywa się z zachowaniem 15 ~ 30 dni przerwy pomiędzy nimi.

Czym jest CALIO Creme ?
Creme to nietoksyczny, rozpuszczalny w wodzie,  roztwór do ochrony upraw.

Zawiera woski pozwalające tworzyć cienką elastyczną błonę na powierzchni roślin, które: potrafi zminimalizować straty wody tworzy barierę ochroniące

Nie zakłóca fotosyntezę  ani funkcji oddychaniu a dodatkowo chroni podczas ekstremalnych warunków pogodowych

Pozytywne działanie Creme

tworzy błonę chroniącą rośliny

Blokuje uwalnianie wody z upraw (utrzymuje wodę w środku)

Zapobieganie nadmiernej utracie wody w roślinie.
Woda jest najważniejszym czynnikiem dla roślin, szczególnie w miejscach suchych / suchych / pustynnych / suszy.

Blokuje przenikanie bakterii / patogenów / grzybów

Woda / deszcz rozpryskujący się z chorych roślin na zdrowe rośliny rozprzestrzenia infekcję, ale z warstwą ochronną stworzoną przez Crem blokuje penetrację bakterii / patogenu / grzyba.

Wydłuża czas skuteczności chemikaliów stosowanych w rolnictwie Creme może być używany z dowolnymi chemikaliami rolniczymi. Zwykle deszcz pada i woda zmywa chemię, ale warstwa wosku z kremem zapobiega wypłukiwaniu.

Zmniejsza uszkodzenia wynikające z przemarzania upraw szczególnie wczesną wiosną  wszystko to dzięki grubej warstwie wosku. Dodatkowo warstwa wosku ogrzewa rośliny

Ze względu na śliską warstewkę, kropla rosy lub kropla wody ześlizguje się w dół, nie powodując odmrożeń ani uszkodzeń powodujących zamarzanie.

Wydłuża okres przydatności do spożycia (dłuższe przechowywanie). Warstwa cremu utrzymuje wilgoć wewnątrz upraw, co wydłuża jej trwałość

Jak stosować Calio?

 Uprawa

 Okres
opryskiwania

 lość

 Zalecana
dawka
l/ha     

 Jabłonie, grusze

 Stosowanie rozpocząć od fazy orzecha laskowego co 10-14 dni

 W celu zapobiegania gorzkiej plamistości podskórnej (jabłonie) zabiegi należy wykonać na 4 i 2 tygodnie przed zbiorem

 3~5

 0,5~1,0

 Brzoskwinie, morele

 Stosować od zawiązania owoców, w odstępach co 10-14 dni aż do zbioru

 4~6

 0,5~1,0

 Czereśnie, wiśnie, śliwy

 Stosować po zawiązaniu owoców, powtarzać co10-14 dni aż do zbioru

 2~3

 0,5~1,0

 Winogrona

 Stosować w okresie wzrostu roślin

 2~3

 0,5~1,0

 Agrest, porzeczka

 Stosowanie rozpocząć na ok.4 tygodnie przed zbiorem, podawać co 7-14 dni

 2~3

 0,3~0,7

 Pomidory

 Stosować od zawiązania owocu, w okresie wzrostu i dojrzewania owoców

 3~4

 0,3~0,5

 Papryka

 Stosować od zawiązania owocu, w okresie wzrostu i dojrzewania owoców

 2~3

 0,3~0,5

 Truskawki, maliny

 Zabiegi rozpocząć pod koniec okresu kwitnienia, stosować do zbioru

 3~4

 0,3~0,5

 Ogórki

 Stosować po kwitnieniu w okresie formowania się owoców aż do zbioru

 2~3

 0,5

 Kapusta pekińska

 Stosować w okresie zawiązywania główek, zabiegi powtarzać co 5-7 dni

 3~4

 0,5~0,7

 Seler

 Stosować od początku wzrostu korzenia, co 10-14 dni

 2~3

 0,5~0,7

 Sałaty: masłowa, endywia, lodowa i inne

 Stosować 2-3 tygodnie po wysadzeniu, szczególnie w fazie wiązania i intensywnego wzrostu główki

 2~3

 0,5~0,7

 Kapusta głowiasta, kalafior, brokuł

 Stosować w okresie zawiązywania się główek i tworzenia róż co 5-7 dni

 2~3

 0,5~0,7

 Inne warzywa

 Stosować w okresie intensywnego wzrostu

 2~3